Нова наредба на Министерство на здравеопазването ще бори недостига на лекарства. От ведомството предлагат въвеждане на ограничения чрез е-рецепта.
 

Евгени Антонов, председател на регионалната фармацевтична колегия, смята, че електронното предписване на лекарства цели да ограничи недостига на медикаменти за диабет и антибиотици.

Само електронна рецепта за антибиотици и лекарства за диабет

"До 1 октомври има достатъчно време, има приложение за лекари, което да изтеглят. Отсега могат да започнат да изписват хибридно лекарствата - на хартия и електронно", подчерта той пред NOVA NEWS

Д-р Константин Качулев смята, че електронната рецепта по Здравна каса е вече въведена и функционира добре.

"В групата на антидиабетните лекарства има недостиг, трябва внимателно да се подбират и отпускат. Има прекомерно изписване и отпускане на такива медикаменти. Инсулините и другите медикаменти от неговата група имаха проблем с капачките на инжекциите. Една рецепта може да е за многократно използване до 6 месеца и след това пациентът да направи контролен преглед", обясни медикът. 

Повече вижте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg