„Няма как да се скрием от новия щам на COVID-19. Вероятно вече го има и в България, би следвало да е така, защото хората пътуват. Дори да затворим Великобритания, новият щам няма да бъде спрян, тъй като вече го има и в други държави".

Това заяви в студиото на "Здравей, България" по NOVA имунологът проф. Андрей Чорбанов. 

По думите му вирусът постоянно се променя, новият щам на коронавируса е по-заразен и ще се разпространява по-бързо. 

Над 90% точен резултат дават вече антигенните тестове


„Новата мутация на вируса има по-голяма способност да заразява. Не можем да твърдим, че новата мутация е по-смъртоносна”, поясни Чорбанов.
 

„Има няколко протеина, които изграждат структурата на COVID-19. Има един по-голям, с който вируса се адаптира, за да прониква по-лесно в организма", поясни Чорбанов. 

istock
istock

Той бе категоричен, че мутациите все още не са такива, че да се говори чак за нов щам.

„Учените не смеят да коментират поради простата причина, че не знаят дали мутациите няма да направят промяна. Това, което трябва да се знае е, че дори една две, три или четири съставки да са променени, не означава, че старият протеин се е променил", каза още той. 

Вижте какви ще са цените на ваксините срещу COVID-19

По думите му досега всички създадени ваксини срещу коронавирус са на база Спайк протеин, който мутира най-често. 

Професорът заключи, че в света смъртността от COVID-19 започна да намалява.

„Затова се правят прогнози в кои държави мерките да бъдат разхлабени”, каза още  имунологът.Сега не е време за истерии или паника и няма нов щам. Това обяви пък председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Вирусът се видоизменя и ние знаехме това през цялата година. Сега разбираме за малко повече от 6-7, мисля че прочетох някъде, че са променени 17 секвенции. Не е нов щам. Предстои да видим как ще реагира с човешкия организъм”, добави Маджаров.

Той посочи, че засега не се съобщава за драстично по-тежко протичане, по-висока смъртност или случаи.

„Тези новини ми приличат малко повечко на политика, при положение, че тази промяна е открита преди два месеца. Изведнъж това е съобщено от премиера на Великобритания, а не от научните среди”, коментира още шефът на Лекарския съюз.

Вероятността мутацията вече да е в България е голяма, добави още Маджаров. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg