Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират. Това заяви в студиото на „Здравей, България" здравният министър д-р Стойчо Кацаров. За момента обаче такова решение не е взето.
 
„Това предложение дойде от Националния борд по туризъм. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически условия, а стойността им ще бъде 50 лв.", коментира Кацаров.
 
„Сега сме в „зелена” зона по брой заразени. Имаме около 20 болни на 100 000. Ако тази бройка нарасне 5 пъти, влизаме в „оранжевата” зона, ако нарасне 10 пъти влизаме в  „червената" зона. При ръст от 25 пъти влизаме в „тъмночервената” зона. В нея експертите предвиждат да работят само хранителните магазини, аптеките и финансовите институции.

Ако си спомняте така беше, когато имахме над 5000 нови случая на ден и над 9000 заети болнични легла. Включително се предвижда възможност за ограничаване на пътуванията”, поясни министърът на здравеопазването.
 
По думите му нова вълна от COVID-19 е възможна още в края на лятото заради „Делта" варианта. Здравният министър обаче успокои бизнеса, че ресторантите ще продължат работа, ако персоналът е изцяло ваксиниран.
 
„Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100 %, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни Кацаров.
 
От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, твърди д-р Кацаров. „Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период”, каза още здравният министър. По думите му е редно персоналът в домовете за възрастни хора да бъде ваксиниран.
 

istock
istock

Д-р Стойчо Кацаров заяви още, че само 10-12 % от населението в България е с две дози ваксина. Според него няма да е нужда от трета имунизация. По думите му няма бракувани ваксини у нас. Голяма партида от ваксините на AstraZeneca ще изтече на 31 август.

Как ще се процедира у нас при нова вълна на Covid-19

„Интересът към този препарат е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни преди да изтекат. Придържаме се към това ваксината да не бъде задължителна. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове”, каза той.
 
По думите му не е редно хората, които са отказали да се ваксинират и се разболеят, да си плащат лечението. И допълни, че се провеждат процедури за доставка на някои лекарства, които са липсвали при предишните вълни.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg