Много е вероятно вълната от "Делта" варианта на COVID-19 да дойде в България преди началото на новата учебна година и затова апелът ми към всички учители и директори е да се ваксинират в следващите дни и седмици, защото не се препоръчва ваксиниране в хода на висока вълна в епидемичната обстановка.

Това каза на пресконференция в петък служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, уточнявайки, че не се предвижда задължителна ваксинация на учителите, но ще има по два дни допълнителен отпуск за учителите, които се ваксинират.

Ще се стигне ли до задължителна имунизация у нас

Аргументите за този допълнителен отпуск са чисто медицински, защото в редица случаи има неразположение в първите два дни след поставянето на ваксината, обясни министър Денков. Той отбеляза, че изключително висок е интересът към кампанията на МОН за ваксинацията в образованието, защото се е оказало, че най-големият проблем за учителите и директорите е липсата на адекватна и актуална медицинска информация.

istock
istock

Затова беше ключово в инициативата да се включат представители на медицинските среди и на фармацевтичните факултети, защото те дават надеждна информация за ваксинацията. Имаме предварителна информация, че 500 учители са поискали, в резултат на тази кампания, във Варна да се направи специално за тях ваксиниране, но трябва още малко време, за да се отчетат данни от кампанията, каза образователният министър.

Одобриха над 2,4 млн. лв. за безплатна почивка на ученици

Заместник-министърът на образованието Евгения Пеева каза, че данните отпреди няколко седмици показват, че в под 4 процента от училищата и детските градини има над 70 процента ваксинирани педагогически специалисти и непедагогически персонал, а в над 65 процента от училищата и детските градини са под 30 процента ваксинираните учители и непедагогическият персонал.

"Средният процент на учителите, които са ваксинирани, е между 30 и 40 процента в най-оптимистичния случай", коментира Пеева.

Към февруари т.г. учителите в България са 91 467, каза министър Николай Денков и уточни, че кампанията на МОН за ваксинирането на учителите остава "отворена". В нея с видеопослания участват над 20 специалисти и отговарят на въпроси на учители и директори за ваксинацията.

Лекар: Нова вълна на Covid-19 у нас е неизбежна

През последната учебна година починаха над 120 учители в нашата образователна система, каза министърът.

Той каза в отговор на въпрос, че от МОН са за присъствена учебна година и само в краен случай да се преминава към дистанционно обучение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg.