Личните лекари ще могат да изписват болничен до 7 дни непрекъснато, а не както е досега – до 14 дни.

Това е една от мерките, които предлага правителството в Анализ на причините за нарастване на изплатените от осигурителите и от държавното обществено осигуряване обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване за периода 2016-2019 година.

Освен това той ще изписва листове за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година.

Лекарските комисии по решение на ТЕЛК пък ще изписват еднократно до 20 дни, вместо сегашните 30, а тези от 180 ще бъдат намалени на 120. 

"След изтичане на 120 дни непрекъснат отпуск или 240 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването, при необходимост от продължаване на временната неработоспособност - след решение на ТЕЛК", пише в мотивите. предлага се да не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 360 дни.

Защо се увеличават дългите болнични

Държавата няма да плаща болничният, ако болният не се яви, а е призован за повторна проверка в ЛКК. 

При профилактични прегледи пък няма да се издават болничен. "В тези случаи лекарят, който прави прегледа, изследването или консултацията, да издава служебна бележка на осигурения, в която да отразява часа на явяването и часа на приключването на изследването", пише още в анализа.

Работодателите да бъдат включени в процеса на контрола, предвид обстоятелството, че те много по-добре познават своите работници и служители и могат да подпомогнат процеса с допълнителна информация за обичайното поведение и отношение към работата на съответното лице, пише още в документа.

istock
istock

В тази връзка се предлага и те (работодателите) да бъдат включени в интегрираната информационна система, за да получават информацията за временната неработоспособност на своите подчинени в реално време и да могат да предоставят информация от своята компетентност обратно към контролните органи в случаите, когато техни подчинени попаднат в извадка за текущ контрол или самите те преценят, че имат основание да обжалват болничния лист.

Друго предложение предвижда болничният лист да се подписва и от лекар, с който работодателяти ма сключен договор.

Допълнителен контрол може да се осигури и чрез регламентиране на възможност за работодателя да сключи договор с лечебно заведение, в което да изпраща за повторна експертиза своите служители (с тяхно съгласие), при съмнение че болничните листове са фалшиви.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg