Близо 7 млн. маски са спрени от контролните органи за последната година само на митниците. Част от тях са били предназначени за черния пазар, а останалите - не отговарят на европейските стандарти.

Много от предпазните средства на пазара у нас също не покриват изискванията за качество. Затова през април контролът при продажбите ще се засили. Какво показват първите проверки и кои маски ни пазят реално от коронавируса?

Кои са били най-опасните продукти за 2020г.

Екип на NOVA купи някои от най-популярните модели на пазара. Избираме респираторни, текстилни и медицински. Купуваме ги от магазини за един лев, аптеки и по-големи търговски обекти, поръчваме и през интернет.

Заедно с контролните органи проверяваме дали при закупените модели са спазени всички европейски изисквания за безопасност. „При проверките се проследява дали маската носи маркировката „CE” и до нея задължително трябва да има един 4-цифрен номер на нотифицираното лице”, обясни  Вася Миланова от ДАМТН.

istock
istock

Почти всички закупени маски от екипа ни маски не отговарят на стандартите за качество. Преглеждаме и някои от офертите за предпазни средства в интернет. Още в началото на пандемията контролните органи провериха над 100 модела, предлагани онлайн. Нито един не съответстваше на стандартите.

Двойните маски намаляват риска от зараза с над 90%

„Нямаха маркировки, инструкции, ниво на защита. Нямаха нищо, което е необходимо, за да докажат, че отговарят на европейските изисквания. Всички подобни маски бяха спрени от разпространение”, поясни Миланова.

За опасни маски на европейския пазар сигнализират и от Брюксел. При бърза проверка в системата за доказано рискови стоки „РАПЕКС”, откриваме десетки предупреждения за предпазни средства, които реално застрашават потребителите.   

„След изпитвания се доказва,че тези маски - FFP2 - не филтрират 95 % от въздуха. Личните предпазни средства биват три класа - първият FFP1 - филтрират въздуха до 50 %, FFP2 - до 95 % и FFP3 – до 98 % въздуха”, обясни още Вася Миланова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg