Най-опасните продукти за 2020 г. са били маски и дезинфектанти, сигнализира системата за бързо реагиране на Европейския съюз.

Това става ясно от годишния доклад на Safety Gate - системата за бързо предупреждение на ЕС за опасни потребителски продукти, подпомагаща изтеглянето на опасни нехранителни продукти от пазара. 
 

9% от всички сигнали, събрани през 2020 г., се отнасят до продукти, свързани с Covid-19: хигиенни маски, които би трябвало да предпазват, но не го правят, дезинфектанти, съдържащи токсични химикали - например метанол, който може да доведе до слепота или дори смърт при поглъщане, или UV дезинфектанти,  причиняващи дразнене на кожата.

Мамят с лепенки, които лекуват COVID

След началото на пандемията се обръща много сериозно внимание на групи стоки, касаещи личната защита, потвърди пред БНР Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите. Той даде пример със спирт за горене, който е бил предлаган като дезинфектант или предлагане на хипноза с психологически ефект, който би довел да предпазване от коронавирус.

istock
istock

Имало е конкретни случаи, в които след уведомление на Агенция „Митници“ е бил спиран вносът на лични предпазни средства, поясни Маргаритов.

По думите му има добро взаимодействие и с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Кои са ефикасните срещу вируси дезинфектанти

Когато на нашия пазар е установена стока, която представлява опасност, се подава нотификация. За миналата година България е на второ място в системата Safety Gate по последващи действия, посочи Димитър Маргаритов и определи това като добра активност.

Комисията за защита на потребителите е публикувала изследване на Европейската комисия с препоръки към желаещите да си изработят лични предпазни средства в домашни условия, съобщи още Маргаритов. „На кои материали да обръщат внимание, кои материали да избягват, по какъв начин да подходят при изработването.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg