Отпада ограничението за тържества до 15 човека, беше посочено на брифинг от здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов. Заповедта, която ги ограничаваше, е отменена от вчера.

Няма нито една област в червено заради много заразени с COVID-19, излекуваните са два пъти повече от заразените, отбеляза Костадин Ангелов.
Средната заболяемост се движи между 150 и 300 на 100 000 човека.

„Зелени коридори" за ваксинация и на Гергьовден

"Данните за брой тестове и заболели са реални и не са изкривени. Вече познаваме ясно белезите на ковид инфекцията. Видяхме много от практиката и знаем кои числа да гледаме. Спокойни сме, но много зависи как ще се управлява пандемията с всички мерки, които трябва да бъдат евентуално разхлабвани или затягани. Най-важно е ваксинационният процес да продължи със същата сила", каза още Ангелов.

Предпочитаната ваксина у нас е на Пфайзер, сочат данните. В момента има достатъчно ваксини, а в последната седмица на май идва голяма доставка от още около 400 000 дози. Въпрос на организация е от страна на РЗИ, БЛС, личните лекари процесът по ваксинация да продължи с тези темпове. Има възможност зелените коридори да продължат да работят и след 9 май.

istock
istock

Следващият премиер ще решава какво да се случи с щаба. Ясен белег е, че излизаме от третата вълна, това е огромно постижение, с нисък индекс на строгост на мерките, каза министърът в оставка.

Втора доза ваксина у нас за българи с първа, направена в чужбина

България е безрискова зона за туристите. Затова сме написали правила как се влиза у нас, посочи Ангелов и добави, че очакваме скоро регламент за цифрови сертификати. Той припомни, че институтът "Роберт Кох" е извадил страната ни от списъка с високорискови държави.

Няма генетичен вид на вируса, на който ваксините да не действат, каза директорът на центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Ваксините действат на бразилския, индийския и южноафриканския щам, но по-слабо. От последните три вида на вируса няма засечени у нас, но те вече са внесени в съседни на България държави.

Над милион българи са защитени от COVID-19

Първи резултати от изпитванията на ваксини при деца над 12 години се очакват през юни. Ако резултатите са положителни, то още в средата на следващия месец може да започне и ваксинацията на тази възрастова група.

Ангелов отчете, че вече са издадени 96 000 електронни рецепти. Ако искаме пълноценно пациентско досие, то трябва да се пълни с информация. Част от нея са лекарствата и направленията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg