Пикът на новозаразените с коронавирус ще бъде около 10 април. Такава прогноза направи директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов в ефира на NOVA.

По думите му 390 са настанените пациенти в "Пирогов" – от тях 10 са деца, а 40 други са в реанимация.

Балтов: Пикът на вируса се очаква до две-три седмици 


„При нас ситуацията е същата, както навсякъде. С днешна дата имаме 390 настанени, от които 10 деца и 40 в реанимация. Леглата с кислород са с 365, но все пак се запълва. Хората са свикнали да идват при нас, но „Пирогов“ обаче не е дядовата ръкавичка. Самият вирус се видоизмени. От 46 постъпили през последните 24 часа само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се настани в София. Това е също проблем. Увеличихме детските легла, защото наистина възрастта се подмладява. Слава Богу, за момента при децата няма тежки случаи. Ще открием още 20 легла за деца, както и още 10 с вентилационно дишане“, заяви проф. Балтов и уточни, че по-скоро това са семейни заразявания.

istock
istock

„Повечето деца са с майките си, които също са заразени. Няма начин да ни се размине без да сме подготвени за това нещо. Очаква се пикът на новозаразени да бъде около 10 април. След това се очаква постепенно да спадне. Може би до края на юни ще имаме добри резултати. Трябва да се вземат много сериозни мерки. Тъжното ще бъде не да няма места в ресторантите, а да няма места в болниците“, подчерта проф. Балтов.

Според него затягането на мерките е единственият начин пикът да бъде по-плавен.

Kолко е реалният брой на прекаралите коронавируса у нас


„Имаме малко повторно заразени лекари. Прави впечатление, че когато спаднат мното антителата, е хубаво да се мисли за ваксинация“, коментира проф. Балтов.

Той посочи, че ако се разреши отново употребата на AstraZeneca, имат готовност още от четвъртък да започнат ваксинацията.

БТА
БТА

„Би трябвало ваксината на Janssen да може да се използва като втора доза вместо AstraZeneca", добави проф. Балтов.

„Според мен трябва да бъдат затворени временно, поне за две седмици, детските градини. Учениците от 1 до 5 клас да минат онлайн, доколкото могат. Естествено, не може да затвориш децата, а да оставиш фитнесите и ресторантите да работят. Смятам, че наистина трябва да разберем, че има нужда от две седмици със строги мерки”, категоричен беше той.

На какво се дължи повишаването на заболеваемостта от Covid-19 у нас

Проф. Балтов отново подчерта, че вирусът се е видоизменил.

„От 46 постъпили в болниците, само двама нямат английския вариант. Той вече трайно се е настанил в България, в София”, допълни директорът на спешната болница.

Той коментира още, че има все повече пациенти с коронавируса под 18-годишна възраст, които се нуждаят от лечение в болница.

istock
istock

„Всички са с пневмония и се лекуват с антибиотици. Засега няма такива в тежко състояние. През изминалия пик имаше и такива, които се нуждаеха от апаратна вентилация”, обясни проф. Балтов, като добави, че ще се открият още 20 легла за деца в „Пирогов”.

Той съобщи, че в „Пирогов” постепенно се запълват леглата.

Балтов: До края на юни ваксинираните може да достигнат до 2 милиона

„С днешна дата имаме 390 души, настанени в болницата, от които 10 деца. 40 пациенти са интубирани, на апаратна вентилация”, каза проф. Балтов. 

Директорът посочи, че все още се поемат пациентите, които пристигат в лечебното заведение.

„Правят се всякакви необходими изследвания. Ако наистина нямаме подходящи легла, защото тези с кислород се изчерпват, тогава се насочват през Спешна помощ на друго място”, обясни проф. Балтов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg