За почивните дни от петък следобяд до неделя вечерта в "Пирогов" са ваксинирани над 1900 човека с една доза от ваксината „АстраЗенека“, а от 27 декември до този момент са били ваксинирани около 4000 души.

Това разкри директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов на брифинг пред медиите.

"Говорим вече за други мащаби и възможности, дадохме шанс на хората да направят свой личен избор, съответно като бяха консултирани от колегите те бяха имунизирани", коментира той.

Ще ни повикат ли за втората доза от ваксината

По думите на Балтов четирите фази от ваксинационния план не спират.  До 13 часа се ваксинират хората от фазите, после отново ще бъдат отваряни зелените коридори. Работното време  ще бъде до 17 и 30 за желаещите да се имунизират, но при нужда ще бъде удължен, допълни той по отношение на организацията за имунизацията.

istock
istock

Той уточни, че сега фокусът е бил върху членовете на секционните комисии, тъй като е важно втората доза от ваксината трябва на тях да се постави минимум 10 дни преди изборите.

Имало е обаждания за незначителни нежелани реакции в "Пирогов" – покачване на телесната температура, но в рамките на 24 часа са отшумявали. По време на ваксинацията в лечебните заведения не е имало тежка алергична реакция, сподели той.

"24 часа преди и след ваксинацията не трябва да се пие повече от 50 грама алкохол", препоръча Балтов.

И личните лекари се включват във ваксинацията от днес

Той заяви, че и ваксинираните трябва да носят маски, да спазват дистанция и да се дезинфекцират, докато бъдат имунизирани поне 70% от обществото.

istock
istock


"Повечето от РНК ваксините след 10 дни има имунитет, но засега трябва всички да носим маски, тъй като има хора, които не са се ваксинирали", допълни Балтов.

Много изследвания след втората доза сочат, че хората вече не са преносители. Надявам се това в скоро време да се потвърди в Израел и Великобритания, където има огромни контингенти от имунизирани хора, посочи шефът на "Пирогов".

След втората седмица от поставената първа доза на „АстраЗенека“ започва изграждането на имунитет, който се увеличава до 12-та седмица.

Балтов изрази впечатления, че вижда да идват млади хора, студенти, както и възрастни, които искат да се ваксинират.

"Хората трябва да разберат, че медицината трябва да победи антиваксърските настроения", отсече той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg