От днес и личните лекари започват ваксинация срещу Covid-19 на своите пациенти. Има достатъчно налични ваксини, уверяват здравните власти.

4 300 лични лекари се включват в процеса по ваксинация. През последния месец те трябваше да съберат данни от своите пациенти за желаещите, които искат да бъдат имунизирани. Вече е подписан и Националният рамков договор, свързан с  организацията между личните лекари и Националната здравноосигурителна каса. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че вече е изчистен и въпросът за документацията, която личните лекари трябва да попълват:

Как лекарите ще се отчитат за поставените ваксини

"Така че да няма никаква разлика между нормалните ваксини, които правят по календар, и тези, които са във връзка с кампанията. Същата документация в същата информационна система, а тя вече автоматично прехвърля данните към ковид системата и разплащането става в края на месеца за всеки, който е изпълнил съответния брой имунизации."

istock
istock

Днес здравните власти ще обсъди и възможността и в късните следобедни часове през седмицата да бъде въведен зелен коридор за имунизация в  318 -те ваксинационни центрове в регионалните здравни инспекции, лечебните заведения и ДКЦ-тата.  

В страната през днешния ден се очаква да бъдат получени още над 25 700 дози от препарата на "Пфайзер/Байонтех".

Вижте кои са наред да бъдат ваксинирани

В Плевен общопрактикуващите лекари започват ваксинация на желаещите, които са включени в пациентски списъци.  Д-р Илиян Минчев - директор на РЗИ:"Включва лица на 65 и над 65 години и лица с хронични заболявания."

Вече има ваксинирани хора, които са заети с изборите

istock
istock

"В  Плевен имунизирана регионалната избирателна комисия. Останалото количество което имам на "Пфайзер/Бaйонтех" е предназначено за секционните изборни комисии, когато бъдат определени. "Пфайзер/Байонтех" е с най-кратък пълен ваксинационен цикъл идеята е до четвърти април, когато са изборите,  тези хора да са имунизирани и да са с напълно развит имунитет", казва д-р Минчев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg