"Трябва задължително да има текст, който да е между това да бъде информативен и да предвижда административно наказание - глоба, когато пациентите не успеят да се впишат в общия процес на поставяне на правилната диагноза." Това заяви пред БНР доц. д-р Антон Тонев, депутат от ПП, председател на здравната комисия в Народното събрание.
 
"Понякога са възможни подвеждания, понякога пациентът иска да ни подведе в посока, която предварително си е съставил. Затова са обсъждани възможности със законов текст да бъде посочено какви са точно правата и задълженията на пациенти, които търсят медицинска помощ, особено в случаите на спешност", аргументира се Тонев във връзка с предложението за подобно законодателно изменение, направено от д-р Александър Симидчиев от ДБ.
 
По думите му в някои моменти лекарят е изправен пред предизвикателството "да разплете всеки отделен случай и да вземе най-правилните решения".
 
Според Тонев "малките отклонения" в обясненията на пациента не създават проблеми и лекарите са подготвени за тях, но се визират "случаите, когато някой преднамерено, с конкретна цел иска да заведе разговора в друга посока".
 

Тонев потвърди, че сред коалиционните партньори има добра комуникация за сектор здравеопазване.

Хаос с електронните направления

"В момента законът не може да се използва за ситуация, с която да угасим нововъзникнал пожар", коментира председателят на здравната комисия по повод проблемите с електронните направления и реакциите в бъдещи подобни ситуации. В този договор е можело да бъдат посочени условия, ако се допуснат до недобри практики, това да води до неустойки и наказания за всяка една от страните.", каза депутатът.
 

istock
istock

По повод дълговете на "Пирогов" и влизането на прокурист в лечебното заведение заради дълговете му Антон Тонев посочи като конкретна причина предоговарянето на болницата с доставчици, за да не изпадне в състояние на декапитализация.
 
Обсъждат се законови промени в основните закони, касаещи работата на лечебните заведения, уточни Тонев.

 
"Дължим на нашето общество публичен разговор какви причини са довели до недоброто състояние на лечебните заведения. Сега е моментът да отворим тези закони и да се опитаме да наложим нови модели за финансиране и менажиране на нашата здравна система - преминавате от клинични пътеки към диагностично-свързани групи. Дълги години не е налагана сериозна реформа, натрупани са доста проблеми, на които в момента обемът е значителен и имаме нужда от реформа.", допълни той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg