Да се изгради система от специализирани здравни автомобили – мобилни манипулационни, на територията на страната, предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от депутати от “Имат такъв народ“ в парламента.

Мобилните кабинети ще посещават населени места, в които няма общопрактикуващи лекари или постоянен медицински пункт или той не се посещава поне един път месечно за поне два часа от личен лекар. Получените данни от манипулационните ще се използват за създаване и натрупване на медицински данни, както и за статистиката, пише в мотивите към проекта.

Според депутатите, за да стартират мобилните медицински услуги, ще са нужни около 25 млн. лева еднократно за купуване на медицинските автомобили. Изпълнителна агенция „Превенция, профилактика и медицински проучвания“ може да осигури дейността си с около 5 млн. лева годишно, като това парите дойдат от пренасочване на процент от акцизния данък върху алкохола и цигарите, посочват депутатите от ИТН.

Кои са профилактичните прегледи и изследвания, на които имаме право всяка година

Мобилните манипулационни ще разполагат с цялата апаратура за извършване на профилактични прегледи – ЕКГ, кръвни изследвания, измерване на кръвно налягане, сатурация и др. Екипът ще се състои най-малко от двама души – шофьор, който може и да е медицинско лице, и поне още едно медицинско лице – лекар, сестра, лекарски асистент.

Броят на автомобилите, които ще се изпращат в дадена община, ще зависи от населението й. здравните автомобили ще работят по предварителен график и маршрут.

istock
istock

Когато в населеното място няма аптека, лекарите от мобилния кабинет ще могат да продават лекарства, ако имат разрешение от здравния министър, както е по закон.

Предвижда се мобилните лекарски кабинети да започнат да действат от 1 януари 2024 година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg