Всички ограничения, които се предприемат за ограничаване на заразата от коронавирус, като целта е те да са медицински целесъобразни, каза днес пред Нова телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов. Попитан, дали се обсъжда пълно затваряне на държавата, той отговори, че не се разсъждава в тази посока, но от четвъртък ще има нови ограничения.
 
"Всички училища, в които има заболеваемост над 20%, минават в електронна среда. Другата мярка е осигуряване на два „зелени коридора“ за пазаруване на възрастни хора в цялата страна. Следващото е - в офисите с големи открити пространства, да работят не повече от 50% от хората на голямо отстояние", допълни Ангелов.
 
Той поясни, че курсове и кръжоци на закрито ще могат да се провеждат само, ако присъстващите носят маски. "Нощните заведения ще останат затворени. Вечерният час за останалите заведения ще е унифициран за цялата страна и вероятно те ще затварят в 22.30 часа", каза още министърът.
Най-важното число в COVID статистиката за последните 24 часа - 875, каза още  министърът на здравеопазването.

istock
istock

3816 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 8826 PCR теста. В болница са приети 4004, от които 270 се намират в интензивното отделение. Починалите са 106.

Как се приема "зеленият коридор" за пазаруване от възрастните

Българските пациенти има много по-добър достъп до здравна помощ от други страни, но се усеща недостиг на лекари и сестри, каза проф.  Ангелов.
Водим професионални разговори с експертите дали антигенните тестове може да са равностойни на PCR тестовете и ако е така, ще ги осигурим широко за бързо тестуване на място, каза Ангелов.

istock
istock

В момента има натиск в системата и е важно гражданите, от една страна, да спазват препоръките за дистанция, избягване на контакти, хигиена, а, от друга страна, лечебните заведения независимо от тяхната собственост трябва да проявят солидарност и да разкриват места за лечение.

В тази връзка на въпрос как гледа на предложението на д-р Христо Мазнейков да предостави за лечение частна болница министърът определи идеята като интересна, но каза, че "всеки може да предложи сграда", но това не решава проблеми, ако няма медицински екип, който да поеме работа.
Много фалшиви повиквания отчитат центровете за спешна помощ, моля, не го правете, някой има истинска нужда от лекар в този момент, призова министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg