Карантината заради Covid-19 и други заболявания вече няма да влиза в лимита за болничните. Това предвиждат промени в Наредбата за медицинската експертиза, предложени от Министерството на здравеопазването и качена за обществено обсъждане.

Според мотивите си здравният министър Костадин Ангелов посочва, че съществен  проблем е практическата невъзможност да се издаде еднолично от лекуващия лекар болничен лист при карантина в случаите, когато лицето преди карантината е ползвало 180 дни непрекъснат отпуск за временна неработоспособност или 360 дни с прекъсване в две предходни календарни години и в годината на боледуването.

Затова министерството предлага болничните за карантина да могат да се издават от личните лекари дори в случаите, в които пациентите са ползвали продължителен болничен заради друго заболяване, като изключва карантината от общия лимит на болничните. Такова изключение се предвижда в момента само за 135-те дни болничен, вкл. 45-те дни преди раждане, които се издават за раждане и отглеждане на дете.

Разпоредбите създават и друг проблем, посочва здравният министър. Лицата, които се карантинират, но поради друго заболяване са ползвали целия си болничен, за да получат болничен лист за карантина трябва да се явяват на ЛКК и ТЕЛК.

istock
istock

Това напълно противоречи на медицинската целесъобразност да не се допуска разпространението на заразното заболяване, като хората  многократно се явяват пред различни органи на медицинската експертиза по време на карантина, наред с другите пациенти.

Как се дава болничен при карантина

Нещо повече – в тези случаи лицата са принудени да нарушават предписанието на здравните власти да не излизат от обявеното място на пребиваване през периода на карантината, за да получат направление за ЛКК, да се явят на ЛКК, да се явят на ТЕЛК за получаване на решение и после отново да се явят на ЛКК за получаване на болничния лист въз основа на решението на ТЕЛК, обяснява здравният министър.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg