Националното сдружение на общопрактикуващите лекари излезе с официално становище по повод критериите и реда за назначаване на PCR изследване за установяване на инфекция с Covid-19 при пациенти с прояви на заболяването.

Да се приеме първоначално изследване с антигенен тест за доказване на болестта, предлагат от сдружението, а положителният резултат от теста да бъде основание за поставяне под карантина или хоспитализация в зависимост от тежестта на заболяването.
 
Антигенните тестове да се извършват най-късно до 4-ия ден от появата на симптомите, предлагат още от сдружението.
 

Предвид високия брой заболели тест да се назначава при наличие на два симптома, а не на пет.

Как се дава болничен при карантина

Намаленият брой симптоми ще доведе до по-голям обхват и откриване на заразени с Covid-19, както и навременното им поставяне под карантина и лечение с последващо намаляване на скоростта на разпространение на инфекцията и намаляване на товара, особено върху болничната помощ.

istock
istock

От сдружението предлагат още PCR изследване да се назначава при отрицателен антигенен тест, но при наличие на симптоми, които се утежняват, а тестовете да не бъдат лимитирани.

Срокът на направлението да важи 3 дни, добавят още в становището си от националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg