Намалява търсенето и презапасяването с лекарства, отчитат от Асоциацията на собствениците на аптеки. 

Почти всички медикаменти са налични в аптечната мрежа с изключение на някои антитромботични лекарства, съобщи пред БНР председателят на организацията Николай Костов.

"Пазарът не е нормален, не е уравноесено търсенето и предлагането, все още има в някаква степен недостиг, въпреки че той не е такъв, какъвто беше преди един месец", подчерта Николай Костов. 

Продават ли се незаконно лекарства в интернет

След многократните призиви да не се презапасяваме с лекарства се усеща намаляване на търсенето, отчете Николай Костов:

"Доста намаля търсенето и вече не е такова, каквото беше. Аз мисля, че доста хора сами си направиха локдаун. Доста хора се ограничиха с излизането на улицата, с контактите, пазаруванията и това се усеща в последните десетина дни".

istock
istock

От Асоциацията отбелязват, че лекарствата, които бяха изчезнали от аптечната мрежа, вече са налични. Все още обаче има липса на антитромботични медикаменти, посочи Костов:

"Има и антибиотици, тези, които липсваха - Левофлоксацин, Азитромицин. Единствено Фраксипаринът остава като проблем, но той беше проблем още преди кризата. Тя само го задълбочи".

Какво да пием при първи симптоми на коронавирус

Относно зелените коридори за пазаруване в аптеките, които отпаднаха, Николай Костов заяви, че решението е разумно.

"Два коридора са твърде много, както беше последно и това почна да пречи на всички, защото става дума за 4 часа и половина от нашето работно време. Това беше голям проблем за всички".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg