Схема за издаване на фалшиви отрицателни PCR тестове за коронавирус са разкрили служителите на сектор „Гранична полиция“ в Русе.

Случаят е станал в края на миналата седмица, когато семейство от Разград се опитва да премине границата с Румъния на пункт „Дунав мост“ при Русе, но заради изискванията на страната влизащите да имат отрицателен тест за коронавирус, не са допуснати на територията.

Когато час по-късно се връщат на пункта с документ, удостоверяващ отрицателен тест, граничните полицаи се усъмняват и започват разследване.

Новият щам на вируса - има ли го вече у нас

Оказало се, че 34-годишен фалшификатор използва ситуацията и срещу 60 лева на човек издава документ, който обаче е с подпис на лекар пулмолог, а не на директор на лаборатория.

istock
istock

Така схемата е разкрита, а извършителят е задържан.

Със случая се е заела прокуратурата, но от Гранична полиция не изключват възможността и друг път български граждани да са минавали границата с фалшиви отрицателни PCR тестове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg