Поставянето на вендинг машини за лекарства извън аптеките няма да реши проблема с достъпа до лекарства. Това мнение изрази пред БНР Васил Ходжев, собственик на аптека в Бургас и член на УС на Българския фармацевтичен съюз.

Според Ходжев това би създало нови, нелоялни търговски практики, например поставянето на подобна машина на всякакви места, включително до работещи аптеки в малки населени места, които са единствени за региона.
 
"Това би могло да унищожи тази аптека на практика.", допълни той. Извеждането на продажбата на лекарства извън аптеките крие много рискове и е "вредна и опасна практика", предупреждава Васил Ходжев.
 
"От една страна морални, от друга страна – свързани със здравето на гражданите.", каза той.

„Отпускането на лекарства във вендинг машините би могло да предположи безконтролно отпускане на лекарства. Една вендинг машина със свободен достъп от граждани е със свободен достъп и от деца. Бихте ли искали деца да имат свободен достъп до лекарства? В нашата практика има правило – безопасни лекарства няма. Аз не бих искал моите деца да имат свободен достъп да си купуват каквото решат, включително болкоуспокояващи. Всички тези лекарства могат да имат странични ефекти, които могат да бъдат опасни", коментира бургаският фармацевт.

Вносителите на промяната в Закона за лекарствата я мотивират с осигуряване на достъп до медикаменти в малки и отдалечени населени места. Идеята е вендинг автоматите да предлагат медикаменти без лекарско предписание от типа на аналгетици, витамини, таблетки за гърло и др. подобни. Сега такива машини могат да се разполагат само в аптеки и дрогерии.

Предлагат промени в продажбата на лекарства

Според Ходжев държавата трябва да помисли по-скоро как да стимулира разкриването на аптеки в малките населени места. Това по думите му трябва да се разработи на базата на националната аптечна карта, като се идентифицират местата с дефицит на аптеки.

istock
istock

"В България има средно по 4 аптеки на 10 000 души спрямо около 3 за Европейския съюз. Виждаме голяма концентрация на аптеки в големите градове и почти никаква в малките населени места.", каза експертът.

Предложението за продажба на лекарства чрез вендинг автомати е публикувано за обществено обсъждане. Очаква се Фармацевтичният съюз да излезе с официална позиция по него.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase