Тази седмица е възможно да достигнем нови рекорди на дневната заболеваемост от коронавирус. Това прогнозира пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев.

"По-малко нуждаещи се от хоспитализация и по-малко починали - това е омикрон. Но новите случаи ще нарастват много бързо", предупреди проф. Кантарджиев.

Той отново отправи апел хората да се ваксинират. За тези с две дози от ваксината на "Астра Зенека", той препоръча бустерната да е от РНК ваксините, защото така ще имат по-голяма защита.

За хората с "Пфайзер" бустерът гарантира 75% намаление на риска от хоспиталзация и смърт.

Според него е важно предприятията да преминат на работа на екипи, за да не се стига до ситуация с много болни и невъзможност фирмите да функционират.

За налагането на нови ограничителни мерки е важен броят на хоспитализираните, уточни проф. Кантарджиев и добави, че очакванията са, че омикрон ще засяга повече деца спрямо делта варианта.

Кога се очаква пикът на петата COVID вълна у нас

"Има няколко неясни неща, които ме притесняват. Първо - преболедувалите омикрон, може ли да се разболеят повторно от омикрон. Второ - как протича късният ковид при омикрона и трето - колко трае имунитетът от омикрон.

istock
istock

Все още нямаме отговори на тези въпроси", заяви проф. Кантарджиев.
Според него вълната ще премине до април месец. Той отново прогнозира, че тогава коронавирусът ще придобие ендемичен характер.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg