Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева поиска от Националния осигурителен институт (НОИ) да направи справка колко болнични са издадени в работните дни между Коледа и Нова година.
 

„Предстои да се срещнем с НОИ, Здравната каса и с Министерството на здравеопазването, за да получим техния анализ, свързан с фалшивите болнични и да набележим конкретни мерки.

Предстои да се срещнем и с Българския лекарски съюз и Агенция медицински одит отново по тази тема“, коментира Сачева пред Nova.

Работодалите не искат повече да плащат за болничния

През 2010 г. се въведе "антикризисната" мярка първите три дни от болничните да се заплащат от работодателя, а не от Националния осигурителен институт (НОИ), както беше преди това.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през последните 4 години се наблюдава устойчиво нарастване на издадените болнични листове. Докато през 2014 г. те са били 2.31 милиона, през 2018 г. техният брой вече е 2.77 милиона, което е с 451.5 хил. повече.

istock
istock

Освен това не става дума за повече, но по-кратки болнични, тъй като общият брой на декларираните работни дни по болнични листове също е нараствал постоянно през последните години, достигайки 5.78 млн. дни през 2018 г. при 4.87 млн. през 2014 г.
 
По думите на министъра никое решение няма да е работещо, докато не се изяснят причините за явлението - дали има работодатели, които не дават достатъчно почивки или недобросъвестни работници.

„Причините трябва да са точно установени, за да са ясни решенията, иначе би било само общи приказки“ подчерта тя.
 
Сачева съобщи, че започва подготовка за промени в Кодекса на труда за почасовото заплащане и насърчаване на гъвкавата заетост, но към момента няма конкретни предложения.

Искаме до края на месец април да внесем промени в Кодекса на труда, но в момента нямам новина, която да кажа в тази посока. Всичко е на много ранен етап и предстоят тепърва срещи“, обясни социалният министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg