Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично не приема продължаване на вмененото задължение работодателите да заплащат първите три дни болнични - мярка, която трябваше отдавна да бъде отменена.

Това се отбелязва в позиция на АОБР във връзка със състоялото се вчера заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), в което нямаше представители на работодателските организации, поради липса на точка в дневния ред за предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични.

Позицията е изпратена до медиите от пресцентъра на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Казусът с болничните предизвика национален протест

"С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите", заявяват от бизнеса.


В позицията се припомня, че задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка за една година през 2010 г., а действа вече девет години.

Защо се увеличават дългите болнични

В нея се посочва, че "чрез този вменен на работодателите допълнителен ангажимент фактически биват облагани тройно - чрез осигуровките, които внасят за своите работници, дължимите обезщетения за първите три дни от временната нетрудоспособност и изплащането на допълнителни възнаграждения за заместващи работници".

В случаите на масови злоупотреби в отделни предприятия през летния сезон и прибиране на реколтата се нарушават производствените графици, технологичните изисквания и изпълнението на заявките, и изплащат неустойки за неспазване на договорените срокове за изпълнение, се посочва още в позицията.

istock
istock

Как е решен въпросът с болничните в Европа

Според бизнеса, въвеждането на компенсация с неработен ден при съвпадение на официалните национални празници с дните за междуседмична почивка оказа допълнителен натиск за увеличаване на злоупотребите с болничните листа.

Работодателите заявяват, че ще участват в заседание на НСТС само ако и когато в дневния ред бъде включено предложение за решаване на въпроса за първите три дни болнични.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg