Работодателите да плащат първите пет дни от болничните - това е основното искане на участниците в протестния митинг-шествие в София, организиран от КТ "Подкрепа", предаде БНР.

Протестиращите затвориха бул. "Цар Освободител" и други ключови артерии в центъра на столицата. 

Шествието е под надслов "Болните работници не са престъпници"

КНСБ не участва в акцията. Протестът е заради предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща, въпреки че премиерът Бойко Борисов обяви, че то няма да бъде внесено в парламента.

Защо се увеличават дългите болнични

В протеста участват синдикалисти от цялата страна, включително от ключови дружества като "Марица Изток", ВМЗ-Сопот, присъстват учители, медици и други представители на бюджетната сфера. Със скандирания "Болните работници не са престъпници" участниците носят плакати, на които пише "Не се правя на болен, за да не работя", "Аз съм лекар и не издавам фалшиви болнични". 

БГНЕС
БГНЕС

Шествието стигна до сградата на Народното събрание, където делегация внесе протестна декларация с исканията. След това шествието се отправи към сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България, след което ще продължи пред Министерския съвет. 

Основно искане на протестиращите е и работодателите да изплащат 100% от възнаграждението през първите 5 дни от болничния, а не 70 на сто за три дни, както е сега. Председателят на стачния комитет на синдиката Любка Георгиева заяви:

"Ние не приемаме твърденията на работодателите, че всички, които ползват болнични, са мошеници, измамници или натоварват колегите си, което категорично не е вярно. Не работниците издават болничните си листа. Има толкова много фактори, които благоприятстват това увеличаване, според работодателите, на вземане на болничните листа, като в тях не влизат почивките в Гърция, тъй като работниците не са толкова забогатели, че единствено поради тази причина да си взимат болнични листа".

Британци също симулират болест като искат почивка

БГНЕС
БГНЕС

Протестираме срещу и правителството, и срещу работодателите, заяви пред БНР Ваня Григорова – икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

„Правителството в момента стои отстрани и гледа кой ще надделее. Това показва на хората, че те трябва да упражняват натиск, когато някой посегне на правата им и трябва да поставят искания“, добави мнението си тя пред БНР. Тя призова хората да излязат на протеста, за да си защитят правата.  

„Между първо и второ четене беше внесено предложение за цялостен анализ и подготвяне на мерки за контрол над фалшивите болнични. Това е чудесно – КТ „Подкрепа“ също смята, че контрол и анализ трябва да има. Само че забележете мотивите – те са, че работници и служители мамят работодателите си и пречат на нормалното правене на бизнес. Това ясно показва, че това, което ни се готви след месец, ще бъде много подобно на това, от което се отказаха под натиск от страна на синдикатите“, коментира Григорова.

Според нея работодателите заблуждават обществото. По думите й твърдението им, че нямат възможности за контрол не е вярно. За нея и в момента работникът е ощетен, защото работодателят плаща за болничен не 100, а 70% от възнаграждението.

Как е решен въпросът с болничните в Европа

БГНЕС
БГНЕС

„След като работодателите успяват да намерят по-кратки пътища към управленските решения, без това да мине през НСТС, какъв е смисълът ние да продължаваме да стоим там? Не е въпрос на надцакване, а на смисъл за това дали да останеш там, където би бил чут, или да се откажеш да бъдеш параван в случаите, в които те просто се крият зад гърба ти“, каза още Ваня Григорова.

Първоначалните намерения бяха протестът да се проведе съвместно с КНСБ. От там обаче обявиха, че запазват стачна готовност. Националният секретар на организацията Ася Гонева уточни, че това става след блиц проучване до членовете на КНСБ:

"Нагласата беше, че трябва да поизчакаме. Няма никаква интрига в това, че трябва да протестираме. Това, че тази седмица КНСБ няма да протестира, не означава, че няма да се наложи в някакъв момент и няма да преценят хората ни, че и те искат по някакъв начин да изразят отношение".


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg