Близо 47 хиляди души от област Ловеч, или повече от една трета от населението на областта, са с ТЕЛК решения, сочат данните на регионалната картотека на медицинската експертиза.
 

От средата на октомври бе въведена информационна система за контрол върху медицинската експертиза, която дава възможност на личните лекари да издават електронни направления за ТЕЛК. 

Личният лекар пуска направлението заедно с цялата медицинска документация от досието на пациента за съответния период, която постъпва в картотеката на медицинската експертиза, пояснява пред БНР д-р Йордан Димитров от Регионалната здравна инспекция в Ловеч.

Спират помощта за хора с увреждания за 6 месеца при нарушения

„Ние пускаме служебно заявление за каквото е написал личният лекар и цялото това нещо по електронен път отива към съответния ТЕЛК по постоянен адрес на лицето. Те могат да се произнесат още на другия ден.“

istock
istock

Има проблем обаче с подписите на личните лекари.

Тази система търси идентификация като физическо лице по ЕГН, а подписите на джипитата в 99% са на фирма“, посочва д-р Димитров. 

Затова на ход отново е хартията.

Без съгласие ТЕЛК решенията да се обжалват от НОИ

„Пускат го на хартия, за да не бавим хората. Идват при нас на хартиен носител, ние всичко сканираме, вкарваме в програмата.“

Срокът на валидност на ТЕЛК решенията бе удължен с три месеца след изтичане на епидемиологичната обстановка. Дадена бе и възможност за подаване на документи по пощата или чрез куриер. 

istock
istock

„Повечето от тях за съжаление все още идват. Има една част – 10-20%, които си ги пращат по куриер и по пощата, но преобладава лично подаване на документи", разказва още д-р Йордан Димитров.

При специалисти за документи се налага да ходят най-вече срочните пациенти, на които изтича предишно ТЕЛК решение, допълва д-р Димитров.

Относно удължаването на валидността на решенията за тримесечен срок след изтичането на извънредната епидемиологичната обстановка, той коментира:

„Тази нормативна мярка по-скоро важи за тези институции, които плащат, не за ТЕЛК-а. Това важи за НОИ, които плащат пенсиите, за социалните, които плащат социалните помощи. Никой няма да ви спре нищо по това ТЕЛК-ово решение.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg