Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви по време на заседание на правителството, че на жителите на Гърция ще бъдат предоставени по два безплатни бързи теста за COVID-19 по време на предстоящите коледни и новогодишни празници, съобщава "Катимерини".

На гражданите се препоръчва да използват първия по време на празниците, а втория веднага след Нова година.

Мицотакис обясни, че първоначално е било внесено предложение за задължително тестване на всички, независимо дали са ваксинирани или не, при влизане в места за празнични увеселения. Той обаче е отхвърлил тази мярка, защото би била несправедлива към ваксинираните, а и трудна за практическо приложение.

Гърция въвежда PCR тест за всички пристигащи в страната

Мицотакис каза още, че правителството планира и втори етап от защитата срещу очакваното по-активно разпространение на коронавируса с оглед на празниците и навлизането на варианта Омикрон.

istock
istock

Вторият етап ще започне в първите седмици на 2022 г. и съобразно с хода на пандемията властите имат предвид редица възможности като разширяване на дистанционната работа и промени в работното време на местата за обществено хранене и увеселителните заведения. Не се предвижда обаче прекъсване на учебните занятия в училищата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg