Софийска градска прокуратура се семосезира и разпореди извършването на проверка по повод информация в медиите с данни за престъпление от общ характер за осъществена хакерска атака срещу Националната здравноосигурителна система, съобщиха от обвинението.

Киберпосегателството от типа „отказ от услуга“ (DdoS) е било насочено към портала - https://his.bg/,и е затруднило достъпа на потребителите до него.

В публикациите се твърди, че няма пробив и намеса в системата и изтичане на данни на потребители, а отделните атаки са започнали малко след вземането на решението за задължителните зелени сертификати.

Не могат да откажат отпуск на служител, който не иска да се тества или ваксинира

Въпросният сайт на здравната система, през който се издават зелените сертификати за дейности на закрито, се е сринал на няколко пъти миналия четвъртък. Според публикациите хакерските атаки са дошли от няколко държави на различни континенти.

Проверката е възложена на ГДБОП-МВР. След приключването и материалите следва да бъдат докладвани в прокуратурата за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

Припомняме, че преди седмица здравният министър Стойчо Кацаров съобщи, че е имало мощна хакерска атака срещу системата за сертификати. Той добави, че са информирани президентът Румен Радев и премиерът в служебния кабинет Стефан Янев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg