Премиерът Бойко Борисов е възложил на Националния оперативен щаб и кметовете да измислят ред за ползване на планини и паркове, без това да доведе до "изпускане на ситуацията" с разпространението на коронавируса.

Това обяви днес премиерът Бойко Борисов, който участва в брифинг на щаба.

Със заповед на здравния министър от 21 март е забранено влизането и ползването на паркове, градинки, детски и спортни площадки. От края на март полиция ограничава и достъпа на столичани до Витоша и Стара планина.
 
Глобата за нарушаването на забраната беше 5000 лева, но в понеделник депутатите решиха тя да стане от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв.

istock
istock

Имуществената санкция от 15 хил. лв. за същото нарушение, извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се намали от 500 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лв.
 
Борисов уточни, че ключовото е да няма струпване на хора. Като вариант се обмисляло и създаване на график за посещение на паркове и планини, като определени часове, те да са достъпни само за хората над 60 години, които са най-рисковата група при заразяване с коронавируса. Такъв режим има за големите магазини.

Борисов: Ще облекчим мерките 3 дни след спад на болните

Борисов каза още, че утре ще се срещна с патриарха и Светия синод, за да обсъдят какви ограничителни мерки да има във и около храмовете при предстоящите християнски празници.

"Страх ме е на Цветница и Великден да не ни вкарат в този пик, защото пълзим бавно нагоре, но нагоре, не сме на платото, не сме слезли, за да мислим за разпускане на мерките", обобщи премиерът. Според него владиците са интелигентни хора и след утрешния разговор той очаква да се намери добро решение за по-големи рестрикции.

istock
istock

Към момента от църквата смятат всички служби да се проведат по план, като ще се дезинфекцират периодично храмовете и ще се забърсва иконите, а служителите ще носят маски и ръкавици.

Службите ще се изнесат на открито, а опела, кръщенета и венчавки ще се извършват с ограничен брой хора при спазване на мерките за безопасност. Начинът на даване на светото причастие (от една лъжичка - бел.ред.) също остава непроменен, като свещениците ще го дават "само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично".
 
По повод евентуално премахване на ограничения, Борисов каза, че сега не е моментът за това. "По-добре да ме намразят хората, да не искат да ме видят, но няма нищо друго доказано освен ограниченията. Нека сме дисциплинирани, две-три седмици, дотогава ще знаем за какво става въпрос", допълни той.
 
По повод изградените КПП-та на изходите на областните градове премиер посочи, че все пак това не са барикади и през тях може да се минава.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg