"Важно е да знаем, че ваксините ще действат при Омикрон, да с намален процент на ефективност, не можем да предвидим точно с колко, но при всички случаи те ще действат". Toва заяви пред БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Твърде вероятно е да има нова вълна, ако допуснем разпространението на Омикрон. Делта вариантът не си е отишъл. При преболедували или ваксинирани преди повече от 8 месеца защитата не е достатъчна, те трябва да помислят за бустерна доза, България може да стане инкубатор и развъдник на нови варианти. Няма място за паника при Омикрон, засега данните са за леко прекарване", допълни проф. Ива Христова.

Според нея Омикрон няма да е първият, нито последният вариант, който възниква от Африка, тъй като там има имунодефицитни състояния.
"Може да очакваме и следващ вариант. Мутациите, които има в новия вариант, са представени и в други варианти", добави проф. Ива Христова. По думите ѝ се очаква до 2-3 седмици да има проучвания доколко ваксините покриват новия щам.

"Ако се окаже, че ваксината не е ефективна при този вариант, който имаме, е възможно да има нова ваксина в рамките на 100 дни, друг е въпросът кога ще стигне до всички на пазара, очаква се вирусът още да се променя", уточни проф. Ива Христова.

Проф. Витанов: Проблеми с Омикрон у нас ще има евентуално догодина

Тя поясни, че симптоматиката не е толкова различни - болки по тялото, отпадналост, хрема, суха кашлица. По думите ѝ не може със сигурност да се каже, че Омикрон не е вече в страната.

istock
istock

"Дори да не се окаже с по-тежка клинична картина със сигурност ще има по-широко разпространение, ще даде една продължителна вълна", подчерта проф. Ива Христова.

Тя отбеляза, че трябва да се ограничи туристопотокът не само от Южна Африка, тъй като е много вероятно вирусът да е в цяла Африка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg