„Британският щам със сигурност е по-заразен и се предава много по-лесно между хората. Заключението на специалистите казва, че няма разлика в тежестта на клиничното протичане, което е добра новина". Това заяви в ефира на NOVA д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница – София.

Специалистът коментира и разхлабването на мерките в страната.

„Надяваме се след разхлабването на мерките да не стигне до нови високи пикове на заразата. Хората никога не са спирали да се събират на групи. Преди това се случваше в частни домове, а сега го правят в отворените заведения”.

Британският щам на коронавируса не е по-смъртоносен


Той обясни, че появата на тромбози при COVID-19 не е типична за късния етап на заболяването. Най-голямата опасност свързана със заразата била евентуалната поява на нов щам, който да успее да избегне имунен отговор.

istock
istock

"Ако се появи нов щам на вируса и той успее да избегне имунния отговор на организма, тогава се връщаме в самото начало. Това би било много лоша новина", казва още специалистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg