Хората забравиха за коронавируса, не се говори за ваксинация. В страната ни се провежда една невидима ваксинационна кампания. Това каза пред NOVA консултантът по ваксинации на столицата проф. Тодор Кантарджиев.

"Трябва да се обясни на обществото спокойно, че трябва да се ваксинира. В момента това е най-важното. Защото 25 поставени ваксини са 1 спасен човешки живот. Някои ще кажат, че е малко, други - много, но това е истината. Хората трябва да се ваксинират. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се ваксинират. Колкото повече ваксини сложим, толкова по-подготвени ще бъдем", заяви той.
 
Проф. Тодор Кантарджиев коментира и изказването на здравния министър проф. Стойчо Кацаров, че грешната стратегия за ваксиниране е отнела живота на 10 000 души.
 
"Първо, аз не съм член на щаба по ваксинирането, затова ще говоря като независим експерт, лекар и гражданин. Не е достойно лекар да говори така за лекари и точно тази цифра кой му я каза? Защо не 11 000 или 9000? Това създава недоверие и после се чудим защо хората не се ваксинират. Ако 2020 г. пролетта не бяха мерките и имахме по 5000 заразени, знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването? Лекарите нямаха маски и ръкавици. Нормалните хора оцениха това, което направихме тогава", категоричен бе Тодор Кантарджиев.
 

istock
istock

И добави, че от както проф. Кацаров е министър на здравеопазването броят на ваксинираните постоянно намалява.
 
"Първата компания, която предложи готова ваксина, беше AstraZeneca. За съжаление, видяхте какво стана в следващите месеци. Голяма част от нещата бяха пресилени в медиите. Сега г-н Кацаров ще има възможност да дарява и продава ваксини. Мисля, че това трябваше да стане още преди два месеца, вместо да се занимава с други по-несъществени неща", уточни Кантарджиев.

Кога се очаква четвъртата вълна на COVID-19 у нас

Специалистът открои и кои са основните симптоми при Делта варианта на COVID-19.
 
"При делта варианта хремата е доминираща, болките в гърлото също. Обяснението е в това, че вирусите, които са в носа и носоглътката са стотици пъти повече от вирусите при предишните варианти. Затова доминират тези симптоми, които не трябва да се подценяват", посочи проф. Кантарджиев.
 
Той посъветва всеки, който го боли гърлото и има хрема, да си стои вкъщи и да направи антигенен тест, а ако е положителен, да се направи вече и PCR тест.
 

istock
istock

"У нас около половината случаи в Софийска област, в София град, в Пловдивска област и Бургас са на Делта варианта. В другите области процентът е малко по-нисък. Индийският вариант се различава по своето разпространение доста от британския, защото количеството на вируса в носоглътката е няколко стотин пъти по-голямо. В рамките на месец този щам ще доминира у нас", допълни Кантарджиев.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg