Днес стана ясно, че Бургас навлиза от зелената в жълтата зона на картата за COVID-19. Увеличението на болните започна постепенно от началото на седмицата.

Данните показват 25 случая на 100 000 души население. Заради повишаването на новите случаи като цяло в страната Здравното министерство взе мерки. 

Ваксина срещу COVID-19 - къде може да се постави

До седмица всички РЗИ-та ще свикат областните кризисните щабове, за да набележат мерките при различни нива на заболеваемост. В Габрово вече са готови за такава среща и прилагане на плана.

„Бяхме обвинявани през миналата година при въвеждането периодично на противоепидемични мерки в липсата на предвидимост. Сега в него има ясно и логично разграфени 4 нива на заболяемост”, каза пред NOVA Николай Пенчоков, директор на РЗИ-Габрово.

istock
istock

В началото на пандемията в града беше регистриран първият доказан случай на COVID-19 у нас. Месеци наред областта държа едни от най-високите нива на заболеваемост. Сега ще разчитат на натрупания опит. „Не сме неподготвени категорично го заявявам, както лечебната мрежа, така и РЗИ”, обясни Пенчоков.

В готовност преминават и лечебните заведения в страната. С достатъчно екипи и оборудване е една от русенските болници. Притесненията им обаче са за финансирането на пътеките.

Oчакват Делта варианта на Covid-19 у нас преди старта на новата учебна година

„Самата клинична пътека за лечение на коронавирус е недофинансирана. Все още няма разписана клинична пътека за лечение на „пост-COVID синдром” и ние се принуждаваме да приемаме пациенти по различни диагнози”, каза Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ „Медика-Русе”.

istock
istock

Четвъртата вълна у нас е възможна още следващия месец. Делта вариантът на COVID-19 е на път да стане доминиращ.

„До 8 юли повече от половината от секвенираните варианти са с Делта вариант”, заяви доц. Любомира Гломб.

Ще наложат ли задължителна ваксинация в ЕС

Ваксинацията остава единственият щит и срещу новият вариант на коронавируса,
 припомнят лекарите.

„Докато при уханския вариант и първата доза на ваксината даваше много добра ефективност. Сега, особено при Делта варианта, ефективността на ваксината само при първа доза е около 50 % и се вдига на 88 след втората”, каза Гломб.

Според доц. Гломб при Делта варианта е регистрирана сравнително ниска смъртност, но значително по-висока заболеваемост сред младите хора.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg