Определена категория служители в някои от държавите от ЕС ще бъдат задължени да се ваксинират срещу коронавирус. Как се отнасят към перспективата за задължителната ваксинация различните държави в Европа и има ли действаща правна база за подобно изискване, разказва „Дойче веле”.

Франция: Макрон призова сънародниците си да се ваксинират

Президентът на Франция Еманюел Макрон направи на 12 юли телевизионно обръщение към нацията, което събра повече зрители от финала на Европейското първенство по футбол. В него той добави допълнителен импулс на ваксинационната кампания в страната. Предложените от него мерки засягат медицинските работници: ако служителите в болници и в домове за възрастни не се ваксинират до септември, рискуват да загубят работата си. Освен това държавният глава изброи и въвеждането на ограничения за неваксинираните.

Колко струва у нас фалшив сертификат за ваксина

Френските власти реагират на разпространението на по-заразния щам Делта с призив за задължителна ваксинация. До момента изцяло неваксинирани във Франция са около 39% от жителите на страната.

След изявлението на Макрон почти 1 милион французи се записаха за ваксиниране. Според данните на сайта Doctolib, това са предимно млади хора на възраст до 35 години.

istock
istock

На 14 юли 19 000 души в цялата страна излязоха по улиците в знак на протест срещу обявените от президента Еманюел Макрон мерки, задължаващи здравните работници да се ваксинират и да бъде въведена здравна карта за ваксина за повечето обществени места. Полицията в Париж използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Германия: Няма да има задължителна ваксинация

Малко след като бе съобщено за въвеждането на задължителна ваксинация в други държави, властите в Германия дадоха ясно да се разбере, че са на противоположна позиция и не възнамеряват да принуждават сънародниците си да се ваксинират против своята воля. Канцлерът Ангела Меркел обяви това решение на 14 юли в непривичен за нея твърд тон: „Не смятаме да вървим по предложения от Франция път. Ние вече заявихме, че задължителна ваксинация няма да има”, каза тя.

Трябва ли да се ваксинират преболедувалите?

Изявлението на Меркел едва ли ще предизвика сериозен обществен отзвук – при цялото желание на властите да проведат в Германия всеобща задължителна ваксинация, това изглежда нереалистично. Правото на физическа неприкосновеност на гражданите е гарантирано от конституцията на Германия. Естествено, има изключения, при постъпване в детска градина или на училище децата трябва да се ваксинират срещу дребна шарка. Такава ваксина се изисква и от служителите в обществените и медицинските институции, включително за възпитатели и учители. Търсещите убежище и бежанците също са задължени да си направят тази ваксина не по-късно от месец след настаняването си в общежитие.

Великобритания: Карантинните ограничения отпадат напълно от 19 юли

Участието на националния отбор на Великобритания на Европейското първенство по футбол предизвика възторг сред хиляди футболни фенове. А тълпата от зрители на стадион „Уембли” без защитни маски и без спазване дори на минимална дистанция предизвика критики в цял свят.

istock
istock

Премиерът Борис Джонсън призова сънародниците си да бъдат внимателни. Няколко седмици по-рано правителството обяви задължителна ваксинация за служителите в домовете за възрастни. Това изискване важи за фризьорите и другите заети в областта на услугите, както и за доброволците в обществения сектор. В същото време британският премиер, под натиска на общественото мнение обявява едно по едно смекчаване на ограниченията. Според плановете от 19 юли те ще бъдат отменени напълно.

Гърция: Броят на заразените се увеличава

Гръцкото правителство се опитва да поеме контрола над пандемията в страната с помощта на твърди изявления и решения.

„Не възнамеряваме отново да затваряме цялата държава заради отношението на някои хора към ваксинирането”, заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис в началото на седмицата. Скоро жителите на страната ще имат право да посещават закритите помещения в ресторанти и културни институции само при наличието на документ за ваксинация.

Нови мерки за заведенията в Гърция

Медицинските работници и служителите в домовете за възрастни също са длъжни да се ваксинират, в противен случай ще бъдат отстранени от работа.

Според експертите една от основните причини за увеличения брой на заразените е възобновеният в страната клубен живот и нощните купони на младите. Отчитайки нестабилното състояние на гръцката здравна система, очаквано гръцките власти бият тревога.

istock
istock

В Атина около 5 хиляди души – противници на принудителната ваксинация, излязоха в сряда да протестират срещу обявената от правителството предстояща задължителна ваксинация за определена категория служители. Те издигнаха плакати с надписи „Свобода!“, „Без изнудване!“, „Без тероризъм!“, икони, кръстове, развяваха гръцки знамена и скандираха лозунги срещу ваксинацията.

Чехия: Задължителната ваксинация е въпрос на време

В Чехия всички деца трябва да бъдат ваксинирани срещу 9 заразни заболявания, включително дифтерит, тетанус, коклюш, хепатит В, морбили, рубеола и паротит. Без тях децата не могат да бъдат приети в нито една детска градина или училище, а родителите на неваксинираните деца биват глобявани.

В страната не се води публичен дебат по този въпрос. Може би това се дължи и на факта, че през пролетта твърдата линия на чешкото правителство беше подкрепена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). В решението на съда се посочва, че чешката здравна политика „във всеки смисъл“ е в интерес на децата.

Предвид позицията на чешките власти е напълно възможно коронавирусната ваксина също да стане част от задължителната програма за ваксинация. Според института "Роберт Кох" броят на чешките жители, напълно ваксинирани срещу COVID-19, е само 36%, което в сравнение с други страни от ЕС е относително ниско.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg