Появата на Делта варианта на коронавируса и нарастването на случаите на заразяване накараха гръцкото правителство да увеличи усилията за насърчаване на ваксинацията на фона на растяща тревога за възможните последици за туризма и икономиката като цяло, пише в. "Катимерини".

Вчера гръцките здравни власти съобщиха за нови 1465 потвърдени случая на КОВИД-19 и пет смъртни случая, свързани с инфекцията.
Със задаващата се неминуема четвърта вълна на пандемията представителите на правителството се тревожат, тъй като всички данни към момента сочат, че и през есента Гърция ще бъде под необходимия процент ваксинирани за изграждане на колективен имунитет, пише вестникът.

Колко струва имот в Гърция

Въпреки че темпът на ваксинация се ускори през миналата седмица, проучване на Пулс за телевизия Скай показа, че 40 процента от неваксинираните нямат намерение да го направят.

istock
istock

Правителството търси корените на тази съпротива, опитвайки се да ангажира местните власти и дори църквата в увеличаването на процента на ваксинирани. Показателен пример е фактът, че в едно от селата само 5 процента от жителите са били обхванати от ваксинационната програма, защото местният свещеник бил против ваксините.

Въпреки това правителството към момента не планира някакви големи промени. Решенията, очаквани в сегашната фаза, се отнасят предимно до задължителна ваксинация на определени професионални категории, както и до правилата, по които ще работят затворените помещения.

Гърция дава по 150 евро на младежи да се ваксинират

Засега е взето решение за задължителна ваксинация на работещите в домове за грижи за възрастни хора и хора с увреждания и предстои да бъде решено дали за здравните работници ще бъдат приложени същите правила сега или на по-късен етап. Докато процентът на ваксинирани сред медицинския персонал е относително висок, същото не може да се каже за медицинските сестри, отбелязва "Катимерини".

Правителствени източници посочиха, че тече дебат дали задължителната ваксинация да обхване и други професионални категории, като учителите и военните, тъй като подобна мярка все още не е приложена в никоя друга държава. Властите се колебаят и какви наказания могат да бъдат наложени за лице, което служи в армията, но не желае да се ваксинира.

istock
istock

Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас и главният съветник на правителството по въпросите на пандемията - професорът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас, планират да се обърнат утре към висшето църковно ръководство в опит да привлекат Църквата към усилията за насърчаване на ваксинацията. Кикилиас каза, че срещата със Светия синод има за цел да мобилизира свещениците да предадат в своите епархии посланието колко важна е ваксинацията за отделните хора и за обществото като цяло. В коментар пред държавната телевизия ЕРТ миналата седмица здравният министър нарече ваксинацията "патриотичен дълг", припомня "Катимерини".

От началото на пандемията в Гърция са потвърдени 438 809 случая на заразяване и 12 792 смъртни случая, свързани с КОВИД-19.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg