Въвеждането на по-строги противоепидемични мерки за ограничаване на  коронавируса в страната ще обсъди правителството на редовното си заседание днес.

Предложенията на здравния министър Костадин Ангелов, ако се приемат, се очаква да влязат в сила от петък. Мерките включват удължаване на извънредната обстановка до края на март 2021 г.

Бизнесът: Държавата да покрие част от разходите на фирмите

Бизнесът вече възрази срещу временното затваряне на част от икономическите дейности и настоява за компенсации, разсрочване на дългове за данъци, осигуровки и кредити.

Част от родителите също не са съгласни да се премине към обучение в електронна среда, а детските ясли да затворят.

istock
istock

Предложенията представи преди два дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Едно от тях е университетите, училищата и детските градини да затворят, като учениците и студентите да се обучават в електронна среда поне до Коледа.

Предлага се още затваряне на ресторантите и баровете, като ресторантите ще работят само с доставки по домовете. 

Почти пълна блокада и у нас: Затварят училища, молове и заведения до Коледа


Прекратяват се и екскурзиите в страната и чужбина. Да се забрани провеждането на спортни мероприятия е друго предложение. Моловете и всички нехранителни търговски обекти също трябва да затворят врати.Ще работят само аптеки, дрогерии, банки и застрахователи.

Очаква се да стане ясно дали предложенията ще бъдат приети така или ще има прецизиране и промени в тях.

За разхлабване на мерките ще се мисли преди Коледа, когато се очаква да има резултати.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg