Пикът на грипа у нас ще е в средата на февруари. Прогнозата направи в предаването „Здравей България” епидемиологът и съветник по здравните въпроси в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.
 
„Грип има всяка година. И, да, ще обхване цялата страна. Само че ще е малко по-бавно от това, което мислят колегите”, коментира Кантарджиев.
 
Той обясни, че в момента най-много болни процентно има в Габрово, след това са Шумен, Пазарджик и Ямбол. В Бургас са по-малко, но при обявяването на грипна епидемия в дадена област се взимат предвид, не само броя на заболелите, а и други фактори, като гъстотата на населението, колко болници има и т.н. 

Кога да очакваме грипната вълна у нас

Проф. Кантарджиев увери, че се следи внимателно и обстановката в София. По думите му засега няма нужда от грипна ваканция.
 

Кантарджиев отново препоръча на хората да носят маски на обществени места, на които се струпват много хора.
 

istock
istock

След коронавируса оказва се, че хората по-тежко карат и грипа. „Кашлицата, която преди коронавируса минаваше само за 1 седмица, сега е по 3 седмици. Особено при по-възрастните”, каза проф. Кантарджиев.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg