Няма никакво място за тревога от навлизането на новия подвариант на Омикрон у нас. Става дума за две проби, и двете от Благоевград. Те са на възрастни хора на 78 и 83 години.

Протичането не е по-тежко. Няма да има повишаване на заболеваемостта, няма да е доминиращ. Не се очакват нови вълни. Това каза пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По думите ѝ в Индия са 3/4 от всички проби са на ВА.2.75, но общо са 5% от всички секвенирани щамове. "Навсякъде е под 5%, изключително рядък е. ВА2.75 е с допълнителни 9 мутации спрямо ВА.5. Той и подвариантите му съставят 94% от пробите", обясни тя.

Къде може да си сложите от новата ваксина срещу COVID-19

Според нея бъдещи сериозни мутации не се очакват преди късната есен или зимата.

istock
istock

''Ваксинираните са защитени срещу подвариантите, независимо кой е. Бустерната доза повишава 20 пъти имунитета срещу Омикрон", заяви тя. И допълни, че към момента няма доказан грипен вирус, но има парагрипни и респираторни вируси.

"Очакваме по-сериозна грипна вълна тази година", посочи медикът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg