Ще си отиде ли някога новият коронавирус? Никой не знае със сигурност.

Учени смятат, че вирусът, който причинява COVID-19 може да остане с нас десетилетия и дори повече, но това не означава, че ще продължава да бъде същата заплаха.

Вирусът се появи в края на 2019 г. и е трудно да се прогнозира поведението му в дългосрочен план. Много експерти обаче вярват, че заболяването евентуално ще се свие от криза до неприятност от типа на обикновената настинка.

Kолко е реалният брой на прекаралите коронавируса у нас

Това ще се случи с развиването на имунитет у хората с течение на времето - чрез преболедуване или имунизация. Други вируси са се развили по сходен начин. Пандемията от грип през 1918 г. също може да даде представа за посоката на развитие на COVID-19.

istock
istock

Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията изчисляват, че една трета от световното население е била заразена с този вирус, разпространил се от птици.

След като заразените хора или са починали, или са изградили имунитет, вирусът е спрял бързото си разпространение. По-късно той е мутирал до по-малко заразна форма, която според експертите продължава да циркулира сезонно.

Колко време трае имунитетът след ваксинация

Възникването на нови варианти на коронавируса обаче може да усложни картината, ако бъдещите мутации причиняват по-тежко заболяване или заобикалят ваксините.

istock
istock

Малко вероятно е вирусът някога да бъде напълно заличен, което оставя възможността хората да се заразяват отново с него, след като са го преболедували или са били ваксинирани.

Единственият вирус, който е изкоренен от човешката популация, е този на едрата шарка. Причината е, че хората развиват траен имунитет към вируса, след като преболедуват или бъдат ваксинирани.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg