Швеция оттегли днес препоръката към своите граждани да не пътуват заради Covid-19, освен по неотложни причини, до Нидерландия, България и Румъния, предаде Ройтерс.

В изявление в сайта на шведското външно министерство остава препоръката до 9 септември да не се пътува по несъществени причини до други страни от ЕС или Шенген, които не са сред упоменатите по-горе, а също и до Великобритания, както и препоръката до 15 ноември да не се пътува до останалата част от света.

Вчера стана ясно, че няколко хиляди души са получили фалшив положителен резултат от теста си за коронавирус в Швеция.

Предупреждават датчаните да не пътуват до България

Здравните власти признаха на пресконференция, че общо 3700 човека са дали положителна проба, въпреки че не са заразени с новия коронавирус. Неверните резултати са най-вече от PCR-тестове на хора с леки симптоми, предаде БТА.

istock
istock

Грешките били открити в две лаборатории, които анализирали ефективността на PCR-тестове, произведени в Китай. Те установили, че въпросните тестове не правят разлика между отрицателна проба и такава с ниска концентрация на вируса.

Тестовете са произведени в Китай от компанията Би Джи Ай Джиномикс (BGI Genomics). Партиди с тях са били продадени в много държави, съобщи още шведската Агенция за обществено здравеопазване, цитирана от АФП.

Италия запазва карантината за българи до 7 септември

В Швеция неверните тестове са били използвани надомно между март и август. Въпросните хора ще бъдат уведомени тази седмица и в резултат се очаква броят на случаите в страната да бъде коригиран.

В Швеция са регистрирани 86 891 заразени, 5814 от които са починали.

Шведската Агенция за обществено здравеопазване е информирала за проблемните китайски тестове компетентните власти в Европа и Световната здравна организация.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg