При различни резултати от тестовете за коронавирус задължително трябва да се направи тест в референтната лаборатория, каза пред журналисти проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му, тази лаборатория е единствена в страната, а разликата в резултатите между първата и втората проба за коронавирус би могла да се появи поради неправилно взимане, неправилно съхранение и др. причини. 

Вижте правилата за поставяне под карантина заради коронавируса

Ако се прави тест в стандартизирана лаборатория и резултатът е положителен, значи човекът е заразен, добави още той.

"Когато вирус мине от животни към хора, се очаква да стане по-заразен и по-лесно да се предава от човек на човек, както и да отслабне силата му", каза още проф. Кантарджиев.

istock
istock

Това беше мнението и на повечето учени за сегашния коронавирус, но след февруари се появи мутация, която го направи няколко пъти по-лесно заразен. В България, от 35-те секвенирани щама, само в два няма тази мутация, обясни той. Този вирус не води до пневмония, а до токсичен пневмонит, допълни проф. Кантарджиев.

Най-критичните места за разпространение на COVID-19 са посещенията на спортни мероприятия и нощни заведения, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg