Увеличават парите за инвитро процедури. Държавата залага около 1 млн. лв. повече в бюджета за 2023 г. Статистиката показва, че от създаване на фонд „Инвитро”, държавата е успяла да помогне за раждането на над 15 хил. деца. Едно от тях е и дъщеричката на Снежана.

„Нашият път е много дълъг, много труден. 5 години, изпълнени с инвитро процедури с доста неуспех. Когато видиш само една чертичка разочарованието е много голямо”, разказва Снежана Ненчева пред NOVA.

След над 20 тежки процедури, родителите на малката Карина най-сетне сбъдват дълго чаканата си мечта. И са благодарни на акушерката, която е била с тях през целия път.

„Тя е кръстена на доктор Дерменджиева”, добавя Снежана.

Над 5500 мъже са ползвали отпуск по бащинство през първото тримесечие на 2023 г. 

През годините д-р Дерменджиева е помогнала на десетки семейства. 

„Днес ще направим брой 400 - трансфер. Много, много, много бебета са родени след инвитро процедури”, каза Катерина Дерменджиева, акушер-гинеколог, ембриолог.

istock
istock

Ако новият бюджет бъде одобрен окончателно, семействата в нужда ще получават по 6000 лв. за една процедура, вместо сегашните 5000. Идеята е от януари да има и ново увеличение.

„Това, което искам да запазим е видът и обемът дейности, които финансираме, но да се увеличи единичната цена на инвитро процедура”, заяви Мария Георгиева, директор на ЦАР.

Как родители могат да получат безплатна детегледачка

„Най-скъпо струващите процедури в едно инвитро оплождане, една процедура по инвитро, е именно ембриокултивацията и средите, които се използват за отглеждане на ембриончетата. Също така скъпо струващите медикаменти, които се използват за стимулация на яйчниците. Тези инжекции понякога не стигат”, обясни  Дерменджиева, акушер-гинеколог, ембриолог.

По данни на Центъра за асистирана репродукция през 2022 г. родените деца вследствие на инвитро процедура са се увеличили с около 3% спрямо предходната година. А Снежана съветва семействата да не губят вяра.

„Просто да вярват, че чудото ще се случи”, добави Снежана Ненчева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg