Финансовата помощ за превенция на изоставянето на деца и за реинтеграцията им в семейна среда ще се увеличи значително от 1 юни 2023г.

Това предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, които бяха одобрени от правителството, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Съгласно измененията размерът на финансовата подкрепа, както и критериите за достъп до нея, ще са обвързани с линията на бедност за съответната година, а не, както е в момента - с гарантирания минимален доход.

Предлагат по-висок доход за получаване на детски надбавки

Общият размер на еднократната помощ за превенция на изоставянето и на еднократната помощ за реинтеграция на детето в семейна среда, както и за отглеждане при близки и роднини и в приемни семейства, ще бъде до двукратния размер на линията на бедност. Това ще повиши максималния общ размер на помощта до 1008 лв., което е с 258 лв. или с над 34% повече от сегашния ѝ размер. 

istock
istock

Помощта ще може да се предоставя до шест пъти в годината, а не, както е сега - до четири пъти. Еднократната помощ за превенция на изоставянето ще може да се изплати веднага след издаването на заповедта за нейното отпускане.

Ще се увеличат и месечните средства за отглеждане на деца, настанени в семейства на роднини или близки или в приемни семейства.

От 1 юни влизат в сила промените в Закона за социалните помощи

С промените се регламентира още, че през първата година от следосиновителния период посещенията от представител на Дирекция „Социално подпомагане“ в осиновителното семейство ще са ежемесечни, а през втората година - поне по един път на три месеца.

Прецизират се и разпоредбите, касаещи Националната информационна система, поддържана от Държавната агенция за закрила на детето, и текстове, свързани с възнагражденията на професионалните приемни семейства.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg