Град в китайската провинция Хубей, където е епицентърът на епидемията от коронавируса, ще плаща на жителите си по 10 000 юана (1 425,96 долара), ако по своя инициатива съобщят, че имат симптоми на болестта и след тестване тя бъде потвърдена, предаде БТА.

Едномилионният град Цянцзян, на около 150 километра от град Ухан, е съобщил за общо 197 случая и активизира усилията си, за да осигури  изолацията и лечението на заразените. Това е поредният район, който предлага парична награда, за да насърчи хората доброволно да се изследват за коронавируса.

Коронавирусът стигна Балканите

Специалната работна група в Цянцзян, която се занимава с борбата с епидемията, обяви, че жителите ще получават по 10 000 юана, ако заразата им с коронавируса се потвърди. Това не важи за вече диагностицираните.

Хора, които доброволно се изследват, но не може веднага да бъдат определени като болни, ще получават по 1000 юана, а онези, за които „има подозрения“ - по 2000.

istock
istock

Провинция Хубей е съобщила за над 65 000 случая на заразени и повече от 2 600 починали. В някои нейни части също се предлагат пари в брой на тези, които доброволно се изследват, но сумите са по около 500 юана.

Личните лекари не могат да издават болнични за доброволна карантина

Медии в провинциите Цзянси и Хъбей също съобщават, че някои градове там предлагат възнаграждения от по 300-500 юана (1 долар е 7,01 юана).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg