„Научният спор за антителата вероятно ще продължи още години. Той ще бъде в полза на това, че каквито и да са нивата – винаги може да има пробив на антитялото. Тук говорим за медико-нормативно изискване. Тази граница със сигурност показва, че лицето е минало през инфекцията и антителата му са достатъчно много, за да кажем „оставете го за известно време”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” д-р Недялко Калъчев.
 
„При антителата невинаги количеството означава качество. Моето мнение е, че паднем ли под 500 единици на антитела трябва да се ваксинираме или да сложим 3-та бустерна доза”, добави д-р Калъчев.

Ще трябва ли да се ваксинираме всяка година срещу COVID-19

„Ако имаме антитела означава, че инфекцията е преминала през нас. Не е много ясно колко ни предпазват тези антитела. Говорих с колеги от болница в София при които има интубирани пациенти с 4-цифрени стойности на антителата”, заяви в ефира на NOVA д-р Аспарух Илиев.
 

istock
istock

„Има някаква защита, но качеството на телата при всеки е различно. Науката няма категоричен отговор по този въпрос и това е причината този метод да не се приема навсякъде по света. България обаче се намира в катастрофална ситуация”, добави специалистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg