От днес стартира ваксинацията срещу Covid-19 на хората, които са се записали в електронния портал.

Имунизацията на гражданите започва с наличния препарат на "АстраЗенека".

С РНК ваксини ще бъдат имунизирани обвързаните с изборния процес, както и тези, на които трябва да се постави втора доза. 

Разпределението на препаратите в страната е на база желаещите. Ако в електронния регистър има направена заявка за определен вид ваксина, но тя не е налична към момента, хората могат да си поставят наличната или да изчакат по-късна дата, обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Антитела в кърмата след ваксиниране имат майките

"Тяхното право да изчакат ваксина с РНК не е отменено. Лицата са информирани за това в какви ваксини разполагаме, както от центровете където са записани, така и през информационните портали на лечебните заведения, където се поставят ваксини."

istock
istock

От доставените количества ваксини през тази седмица 25 000 дози от препарата на "АстраЗенека" са разпределени за личните лекари в страната, обясни Жени Начева.

Какви са рисковете при ваксинация и Covid за бременни и кърмачки

"Ние получаваме информация за постъпващите дози на седмична база или двуседмична база. На базата на тази информация ние разпределяме ваксините след разговори с общопрактикуващите лекари и със записаните през електронния портал, и с изпълнението на фазите. Ние сме в диалог с общопрактикуващите лекари и те ще получават също допълнително дози ваксини." 

Имунизацията срещу Covid-19 ще се извършва в 335 ваксинационни пункта в страната.

Днес се очаква еднодозовата ваксина срещу Covid-19 на „Джонсън и Джонсън“ да получи одобрение за използване от Европейската агенция по лекарствата. Тя досега е одобрила препаратите на фармацевтичните компании „Пфайзер“ и „Бионтех“, „Модерна“ и „АстраЗенека“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg