„Щом като не е влязъл до Никулден, той няма време да влезе и да стане доминантен до Коледа и Нова година. Все пак му трябва някакво време, като влезе в държавата да се развихри и да измести текущия вариант, който е достатъчно агресивен и няма да се даде толкоз лесно. Ще му трябват 2-3 седмици.“ Това прогнозира за навлизането на Омикрон варианта на коронавируса у нас математикът проф. Николай Витанов от Института по механика при БАН.

Витанов очаква проблемите с Омикрон да дойдат януари, а Делта вариантът да отслабва.

Обмислят по-строги мерки у нас

„Проблемите ще дойдат след Ивановден, след Йордановден.“

Според математика не бива да ни успокоява това, че новият вариант протича по-леко.

„Той може да нанася по-малко поражения, но понеже може да атакува повече хора за единица време, смъртността пак може да е по-висока.“

istock
istock

При по-малко от 2 хиляди нови случая на ден дифузното разпространение у нас спира, числото може да падне още до празниците, отбеляза проф. Николай Витанов.

Омикрон може да дойде у нас преди Коледа

В края на годината той прогнозира около 1000 нови случая на ден, а при смъртността „ще са над 50-60-70 починали на ден числата по Нова година“.

„Спазването на мерките е разковничето за борба с тази пандемия“, напомни  Витанов.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg