Министерството на здравеопазването съобщи, че на територията на една трета от страната има повишена заболеваемост от грип.Заради грипа е спрян учебният процес в близо 700 училища в страната.

От днес занятията се отменят в областите Благоевград, Ямбол, Габрово, Кърджали и Монтана. Грипната ваканция започва от утре в областите София, Перник, Пловдив и Варна. Учениците се връщат в класните стаи на 6-и февруари, само в Кърджали - на втори февруари, а в Монтана - на 30 януари.

Според главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обаче е малко вероятно е да бъде обявена национална грипна епидемия, въпреки че в една трета от областите има повишена заболеваемост.

Резултатите от изследванията показват, че преобладава щамът H3N2. Той засяга предимно деца от 5 до 14-годишна възраст, като следват групата на децата до 5-годишна възраст и младежите.

Грипна епидемия е обявена в Смолянска област.

Най-много са регистрираните случаи във възрастовите групи на деца, ученици и младите хора. С цел ограничаване разпространението на инфекциите щабът реши да обяви грипна епидемия на територията на областта от утре, 28 януари до 31 януари, петък включително като се предписват редица противоепидемични мерки".
 
Учениците в общините Добрич, Балчик и Генерал Тошево ще бъдат в грипна вакация от утре до 4 февруари, включително.

Регионалната здравна инспекция в Ловеч е изпратила за анализ 10 проби на заболели от Луковит, където от днес е обявена грипна епидемия. Резултатите ще станат ясни до два дни.

В грипна ваканция са учениците в София, учебните занятия ще бъдат подновени на 6-и  февруари. Грипна епидемия е обявена в областите Хасково и Кърджали, както и в община Луковит и Асеновград.

В област Бургас и общините Севлиево, Трявна и Дряново децата също не са на училище.

Главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев съветва:

“Навременното включване на антивирусно лечение е ключово и ако се приеме в първите 24 часа или най-късно до 48-ия, ефектът е много добър“.

Учениците от Ямболска област излизат във ваканция до 5 февруари, включително.

Само за два дни броят на заболелите от остри респираторни заболявания е скочил драстично, уточни д-р Лиляна Генчева от Регионалната здравна инспекция в Ямбол.

Детските градини и яслите ще продължат да работят, въпреки че отсъстващите в някои от групите надхвърлят 80% и се сформират сборни групи.

В областта все още не е обявена грипна епидемия, тъй като броят на заболелите трябва да надвиши 338 заболели на 10 хил. души.

В грипна ваканция излизат от утре и учениците от Пловдив. През последните дни броят на болните с остри респираторни заболявания е стигнал епидемични стойности, посочват от РЗИ. Както и в София пловдивските ученици ще се върнат в клас на 6-и февруари.

Грипът стигна още градове в страната

Регионалната здравна инспекция в Пловдив нареди още една грипна ваканция - за Асеновград.

istock
istock

Фалшива новина е обявената в Плевен грипна ваканция. От Регионалната здравна инспекция уточниха, че следят ситуацията, но засега не се налага учениците да спрат занятие.

Директорът на инспекцията д-р Атанас Гарев поясни:

“В момента няма такива стойности да бъде обявена грипна епидемия. Трябва да наближим 270 на 10 хил., за да се обяви. Освен това трендът трябва да е стремителен нагоре и тогава можем да говорил за епидемична ситуация“.

В цялата Благоевградска област е обявена грипна епидемия, съобщиха от Районната здравна инспекция. Учениците излизат във ваканция до 5 февруари, включително и в петте общини, за които миналата седмица беше обявено, че учебните занимания се  спират до 31 януари, уточни д-р Веселка Мончева от здравната инспекция.

И в Перник училищата затварят врати заради грипа. Официално епидемията ще бъде обявена от утре, 28 януари, съобщи директорът на местната здравна инспекция д-р Юри Торнев. На началника на РУО на МОН е връчено предписание за прекратяване на учебните занятия от утре и обявяване на дните до 5 февруари включително за неучебни на територията на област Перник.

През последните няколко дни заболеваемостта в региона е достигнала епидемични стойности, като най-уязвими са възрастовите групи от 0 до 4 и от 5 до 14 година. По време на грипната епидемия няма да се разрешават детски и женски консултации, планирани операции и свиждания в болниците.

От утре в грипна ваканция излизат учениците в Пловдив, Пазарджик и Смолян.

Грипна епидемия е обявена  от утре - в Бобов дол и Кочериново.

Сапарева баня отменя грипната епидемия, тъй като там има вече спад на регистрираните случаи, от утре там се възобновяват учебните занятия.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че има възможност пропуснатият учебен материал да бъде преструктуриран и да се оформят оценки и в началото на втория учебен срок.

"Ще има възможност да се оформят и крайните оценки, при извънредна ситуация може дори първите дни от следващия учебен срок. При всички случаи ще има напрежениен върху учителите и върху учениците, но не за първи път сме в такава ситуация".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg