Преминавайки границата от 200 болни на ден, ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките.
 
Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти при откриването на новия ядрено-магнитен резонанс, който беше монтиран в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.
 
Дни наред бройката на заразените с коронавирус у нас минава над 150. Изключение прави единствено този понеделник, когато новозаразените бяха едва 63, но в този ден беше отчетен по-малък брой на направените тестове. В събота бяха отчетени рекордните 182-ма пациенти с коронавирус. В неделя бройката намаля до 180, а днес са 174.
 
"Съпоставимо с другите областни градове, случаите на коронавирус в София не са пик, макар че ме притесняват. И един човек да е, министърът на здравеопазването винаги се притеснява", каза още здравният министър.
 
"Случаите на коронавирус в София не са голямо нарастване в контекста на броя хора, които живеят в България. Засега не предвиждаме нови мерки, но това не означава, че не наблюдаваме процеса.

istock
istock

Ако той ескалира, сме готови във всеки един момент да предприемем необходимите мерки. Трябва да спазваме дисциплината: дистанцията, да носим маските. Засилили сме контрола в цялата страна, защото явно без контрол няма да мине ", допълни той.

По думите на Ананиев ескалация ще настъпи, когато броят на новозаразените надскочи 200 души дневно и то за по-продължителен период от време.

Наш екип близо до откриване на лекарство срещу коронавирус

Той увери, че при достигане на капацитета на деветте столични болници, които приемат пациенти с коронавирус, останалите лечебни заведения имат създадена организация и готовност за откриване на такива отделения.

istock
istock

14-дневната карантина за пристигащите от Великобритания, Португалия и Швеция остава, каза още Ананиев.
 

"Заповедта, с която ще определи пълният списъка с държави, от които няма да може да се влиза в страната и от които хората ще подлежат на 14-дневна карантина, още не е издадена, защото се водят разговори за реципрочни взаимоотношения със съответните страни от ЕС, трети страни и Шенгенското споразумение", обясни Ананиев.

 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg