Проблеми с издаването на европейските COVID сертификати. Въпреки че са преболедували, близо 100 хиляди българи не могат да получат такъв, защото разполагат само с антигенен тест. 

Все повече стават и имунизираните, на които сертификатът се отказва въпреки две поставени дози от ваксината. Причината - една от тях не е отразена в информационната система.

След 10 дни болнично лечение, Лъчезар е изписан с епикриза, която потвърждава диагнозата. Двойно по-дълго в болница лежи и съпруга на Красимира Александрова, който е международен шофьор от Пловдив.

Ваксини ще поставят и на летище София

„Беше приет на 13 март в болница, в COVID отделение с двустранна пневмония. С бърз антегенен тест диагностицираха, че е COVID-19.  След което беше 5 дни на кислородно дишане”, разказва Красимира Александрова.

Миналата седмица, докато съпругът й отново е на път, Красимира прави опит да му извади сертификат, за да не се налага да си прави тест всеки път, когато тръгва за работа. Оказва се, невъзможно.

istock
istock

„Това, че е бил в COVID отделение и диагнозата COVID-19, която е поставена на епикризата, не е достатъчно. Трябвало да бъде положителен теста – PCR”, посочва тя.

Това е видно и от заповед на Министерство на здравеопазването от 4 юни. Според омбудсмана Диана Ковачева, ситуацията може да бъде определена като дискриминация. А тъй като потърпевшите българи са над 100 хиляди, вече е сезирала председателя на Европейската комисия и европейския омбудсман.

Проблеми с COVID сертификатите на над 100 000 българи

Пред NOVA проблемът коментира и д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация. 

„Решението на проблема е едно – електронизация на всички процеси. Грешки се получават и в най-добрите държави, когато има човешки фактор. За съжаление, в България ние зависим само от този човешки фактор”, каза той. 

МЗ

„Електронизацията у нас остава винаги на заден план. Дори COVID-19 не ни помогна да си научим уроците и да стане ясно, че когато има писане на ръка, рано или късно се допускат грешки”, посочи още той.

Какво е важно да знаем за ваксините срещу COVID-19

„Сезирахме за проблема здравния министър. Той ни увери, че ще предприеме някакви действия. Съветвам хората след всяко доза да се уверяват, че нещата се отбелязват правилно. А тези, при които има проблем, нека сезират здравните власти, за да се задействат и да се убедят, че това не е прищявка на някого”, допълни Станимир Хасърджиев.

Той призова и да има безплатни изследвания за антитела за хората, които са изкарали коронавируса, но нямат издаден европейски сертификат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg