Здравната осигуровка няма да бъде увеличена и нейният размер остава 8 процента от осигурителния доход.

Това предвижда проектът на бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2023-та година, който ще бъде разгледан днес от Надзорния съвет на обществения фонд. Във финансовата рамка са заложени с 910 милиона лева повече средства за разходи. Планирани са повече приходи от здравни осигуровки спрямо миналата година.

Над 3 милиарда и 300 милиона лева за болнична медицинска помощ са заложени в проекта за бюджет на Здравната каса за тази година, който трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и парламента, за да влезе в сила. Тези пари са с над 582 милиона лева повече спрямо предходната година. Планирано е събирането на около 527 милиона лева повече от здравни вноски.

Мобилното приложение на здравното досие с два нови модула

Общите разходи на Здравната каса за тази година са изчислени на стойност над 7 милиарда лева. Повече средства за лечение ще бъдат насочени към личните лекари, специализираната извънболнична помощ, зъболекарите.


Почти 2 милиона лева повече са предвидени за медицински изделия и диетични храни за домашно лечение. Предвидените средства за лекарства са в размер на около 1 милиард и 600 милиона лева. Чрез проекта на закона за бюджета на Здравната каса се предлагат промени и в други закони. Една от тях предвижда фармацевтите също да сключват рамков договор с фонда, както правят лекарите и зъболекарите чрез съсловните им организации. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg