Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров отправи от страницата на МЗ призив към гражданите:

"Моля, спазвайте противоепидемичните мерки и се ваксинирайте!

През последната седмица регистрираме плавно нарастване на броя на положителните тестове сред населението за SARS-CoV-2. Това, че сме в разгара на лятото и хората прекарват много време на открито, не гарантира ограничено разпространение на вируса сред населението, напротив – с напредването на туристическия сезон нараства и рискът от нова вълна.

Ще стигнем ли до задължителна ваксинация

Свидетели сме на ръст на заболеваемостта в редица други европейски държави, при това с много по-висок процент на ваксинирано население от нас.

Като министър на здравеопазването отправям следния призив към цялото население и гостите на страната:

istock
istock

Моля, спазвайте стриктно противоепидемичните мерки! Носете маски на закрито и спазвайте препоръките за дистанция и дезинфекция!

Най-ефективният начин да се предпазим от нова вълна си остава ваксинирането. Ако обаче страната навлезе в нова епидемична вълна, приоритет на здравната система ще стане лечението на заболели хора. Затова сега е най-добрата възможност да се ваксинирате в някой от разкритите пунктове или при личния си лекар и така да предпазите себе си и близките си."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg